kinderboek schrijven en illustreren

Kinderboek schrijven en illustreren

 

Kinderboek schrijven en illustreren, tips & trucs.

Wil je ook een kinderboek schrijven en illustreren! (Nou dat kan.) OK, je wilt een boek schrijven, een peuterboek! Want dat lijkt je makkelijker (is het niet echt, maar dat geeft niet). Waar moet je beginnen? Met een idee! Wat voor idee? Een hoofdpersoon! Een karakter die iets overkomt en verandert. Verandert de hoofdpersoon Van een “zero” naar een “hero?” (Zoals bij Disney). Of van schurk naar good guy? (Dreamworks). Of is het iemand die zijn eigen weg gaat ongeacht alles wat er in de weg staat (Pixar)? Wat ga je vertellen, schrijven en illustreren? Zoveel vragen…

Wat zijn handige tips bij het schrijven van een kinderboek?

Er is geen standaard lijst,  ik heb ze niet gezocht en ben gewoon begonnen. Maar ik ben wel achter een aantal dingen gekomen die het zelf maken van prentenboek makkelijker kan maken.

 1. Begin gewoon!
 2. Schrijf een verhaaltje.
 3.  Je verhaal moet binnen drie maanden af zijn. (anders raak je energie kwijt en steken de daar-gaan-we-weer- gevoelens op).
 4. De illustraties moeten in je hoofd af zijn.
 5. Maak een simpele schets met alle pagina’s. (Nog niet aan iemand laten zien!)

  kinderboek schrijven en illustreren
  kinderboek schrijven en illustrerenBegin nu al je schetsen opnieuw te tekenen en schilderen in versies waar je happy mee bent. perfect hoeft niet, maar je moet er wel zelf blij mee zijn)
 6. Al je illustraties gemaakt? Scannen maar.
 7. Kleur je (gescande) illustraties in (digitaal of) met dikke verf
 8. Printen, en doe ze in een mapje.
 9. Dan heb je je eerste versie Yay! laat deze maar eens zien aan iemand.
 10. Pas op voor feedback! “Leuk zeg!” is prima.  “Goh apart” hoor je liever niet, “hoe heb je dat gemaakt ook niet” Enige wat telt is, vinden de kinderen het leuk.

  Tip 11,  Lees je boekje voor aan een kind. “Nog een keer!” is enige feedback die er toe doet.

Bij mij ging het zo bij Pinguin & Beer, Ik las een kinderboek (raad eens welke?) en ik dacht kan ik dat ook? Vast wel! Zo gezegd zo gedaan. Tekenen, schrijven. Scannen, inkleuren, herschrijven, herschrijven en herschrijven. Want de woorden die wilden maar niet perfect worden en dat zijn ze nog steeds niet. Geeft ook niet. Zolang je maar niet stopt. Drukken (Kleine oplage). En tadaa een boekje. Klinkt simpel, is het ook, alleen duurde het bij mij wat langer dan ik had gedacht.

tip 12, het doet er niet toe hoe langzaam je gaat als je maar niet stopt.

kinderboek schrijven en illustreren
van schets naar e-book

 

 

Wat mij opviel is dat je bij het tekenen of verzinnen, je verhaal een andere wending kan nemen. Het is dan leuk om te ontdekken welke kant het opgaat. Ook heb ik iemand anders de teksten laten corrigeren. Dit leverde kompleet nieuwe teksten die ik er later allemaal weer uit heb gehaald. Je moet ook een beetje eigenwijs zijn om dit te doen. Verder hielp een uitgever mij met de laatste drempels om te publiceren als e-book. Daarna kon ik de rest zelf doen en een echt boek lukte ook nog.

tip 14. Wat tekst betreft, de tweede versie is de eerste versie – 10% (Stephen King on Writing)

 

 

Wat heb je nodig aan gereedschap:

 1. Potlood en papier stap 1 (Ik gebruik zelf a4 schetsblokken of mijn Wacom tekentablet)
 2. Laptop om te schrijven (duh)
 3. Scanner (tegenwoordig bovenop elke printer) (scan hoge resolutie in 300 a 600 dpi kleiner maken kan altijd groter maken wordt lastig)
 4. Photoshop om in te kleuren en aanpassingen te maken (kleur, foutjes, potloodlijnen).
 5. Opmaakprogramma (ik gebruik InDesign om het uiteindelijke binnenwerk te maken voor de (digitale) drukker
 6. een drukker die in kleine oplagen wil drukken. Ik gebruikte www.pro-books.nl ze hebben sjabloon bestanden om zelf boeken te maken.
 7. een website + shop om de boekjes te verkopen (WordPress & Woo commerce, als je hier geen verstand van hebt koop er dan een)
 8. Wie gaat dit allemaal betalen?! You are, of wanneer je al een mooie preview hebt kun je het proberen op Kickstarter Comics.

 

Kinderboekschrijven en illustreren tips:
Een verhaal heeft meestal een begin een midden en een eind. Wanneer je die duidelijk hebt dan is dat het “skelet” van je verhaal. Mijn hoofdpersoon (protagonist) is waar en wat is er met hem haar aan de hand. En wat gebeurder er toen?  Hoe loopt het af. Is de persoon aan het einde van het verhaal hetzelfde als aan het begin?

Voorbeeld begin midden en einde: Wall E (pixar)

zelf een prentenboek maken
Story: Begin – Midden – Eind

 

 1. Begin (Wall E is alleen en zit met de rotzooi van de mensheid)
 2. Midden (Wall E brengt bewijs van leven naar de laatste mensen in de ruimte)
 3. Eind (Wall e is niet meer alleen,  en de mensheid ruimt zijn rotzooi op)

Dit is je grote idee, dat werk je verder uit met de hoe, de waarom, en de waar en de beren op de weg.  Eenmaal klaar laat iemand anders de tekst lezen of wanneer je klaar bent wacht je drie maanden voor je er weer naar kijkt(mag pas als je klaar bent niet halverwege). Dan ben je vergeten hoe je het ook al weer allemaal bedacht had en kan je kritischer zijn.  Ben je helemaal klaar dan kan je een uitgever zoeken of zelf uitgeven in eigen beheer (a la Sonja bakker) of via een kleine uitgever aan de man brengen.

Zelf Publiceren?

 • Dan heb je een isbn nummer nodig en die kan je aanvragen en kost je een tientje bij www.isbn.nl

En dan voila heb je je eigen prentenboek.  Hup naar de boekwinkel en vragen of ze je kinderboek willen verkopen, lukt het dan verdeel je de buit. Lukt het niet dan kom je ze weer ophalen. Dat leg je vast in een consignatieformulier. (leg ik een andere keer uit) .

Groeten,

Marek Jansen opperhoofd bij Pinguin & Beer.